kotekbehemotek

kotekbehemotek

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 744]

Szynka w galarecie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Świetna przystawka i zagryzka :)

Szynka w galarecie

Składniki:

Szynka w galarecie

 

  • 10 plasterków szynki
  • 2 łyżki chrzanu
  • 1 łyżka majonezu
  • jajo na twardo
  • 2 szklanki wywaru z warzyw
  • 1 łyżka maggi w płynie
  • 2 łyżeczki żelatyny

 

Sposób przygotowania:

Szynka w galarecie
Namaczamy sobie żelatynę w 2 łyżkach zimnego wywaru z warzyw. Następnie podgrzać i połączyć z resztką wywaru. Dodać do wywaru maggi w płynie. Chrzan łączymy z majonezem i posiekanym jajkiem. Szynkę smarujemy tą masą, zwijamy w ruloniki i układamy obok siebie w głębszym naczyniu-np salaterce. Ozdabiamy pomarańczem, pomidorkiem i natką pietruszki a następnie zalewamy wywarem z żelatyną (wywar powinien być w konsystencji gęstej śmietany). Schładzamy w lodówce póki się nie zetnie.Podajemy na zimno. Można pokropić octem winnym ale nie każdy to lubi wiec zostawmy ta decyzję naszym konsumentom :). Smacznego!

Tagi:

szynka