Sposób przygotowania:
Szynka w glazurze imbirowo-morelowej
Szynkę moczymy przez noc w wodzie. Odlewamy wodę, szynkę obwiązujemy nicią kuchenną (jeśli to konieczne) i wkładamy do garnka. Zalewamy ją piwem i dolewamy zimnej wody tak, aby cała szynka była zakryta. Dodajemy sól, ziele angielskie, liść laurowy, ziarna pieprzu oraz 2-3 goździki i gotujemy szynkę 2,5 godziny na wolnym ogniu, Woda powinna tylko lekko bulgotać. Szynkę studzimy w wodzie, w której się gotowała, osuszamy ją. Szynkę nacinamy na skos. Konfiturę morelową (można użyć również brzoskwiniowej) mieszamy z imbirem i smarujemy nią szynkę. W miejsca nacięć wbijamy pozostałe goździki. Szynkę pieczemy około 40 minut w 200 stopniach - aż się ładnie opiecze. Smacznego ;)
monikaT83