jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Szynka świąteczna

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Szynka peklowana zapiekana w glazurze miodowo-piwnej:)

Szynka świąteczna

Składniki:

Szynka świąteczna

 

  • 1½ kg szynki peklowanej
  • 1 szklanka piwa
  • 2 łyżki miodu
  • 2-3 łyżki smalcu

 

Sposób przygotowania:

Szynka świąteczna
Na patelni rozgrzać smalec, włożyć szynkę i opiekać z obu stron, aż do zrumienienia, około 15 minut.
W miedzy czasie piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C.
Następnie szynkę wraz z tłuszczem przełożyć do żaroodpornego naczynia i wstawić do piekarnika.
1½ łyżki piwa rozmieszać z miodem, a pozostałą ilością piwa polać szynkę i piec 1½ godziny, w trakcie pieczenia polewając mięso wytworzonym sosem.
Po upływie czasu pieczenia posmarować szynkę mieszanką miodowo-piwną i zapiekać mięso jeszcze 25 minut.

Tagi:

piwo szynka