Sposób przygotowania:
Szynka świąteczna
Na patelni rozgrzać smalec, włożyć szynkę i opiekać z obu stron, aż do zrumienienia, około 15 minut.
W miedzy czasie piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C.
Następnie szynkę wraz z tłuszczem przełożyć do żaroodpornego naczynia i wstawić do piekarnika.
1½ łyżki piwa rozmieszać z miodem, a pozostałą ilością piwa polać szynkę i piec 1½ godziny, w trakcie pieczenia polewając mięso wytworzonym sosem.
Po upływie czasu pieczenia posmarować szynkę mieszanką miodowo-piwną i zapiekać mięso jeszcze 25 minut.
W miedzy czasie piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C.
Następnie szynkę wraz z tłuszczem przełożyć do żaroodpornego naczynia i wstawić do piekarnika.
1½ łyżki piwa rozmieszać z miodem, a pozostałą ilością piwa polać szynkę i piec 1½ godziny, w trakcie pieczenia polewając mięso wytworzonym sosem.
Po upływie czasu pieczenia posmarować szynkę mieszanką miodowo-piwną i zapiekać mięso jeszcze 25 minut.
luna