Pozioma

Pozioma

Starszy Kucharz
[Przepisów: 15]

Szynka w syropie klonowym i whisky

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Słodko-alkoholowa szynka z amerykańską duszą.

Szynka w syropie klonowym i whisky

Składniki:

Szynka w syropie klonowym i whisky

 

  • Szynka myszka okolo1kg
  • 3/4 szklanki syropu klonowego
  • 1/3 szklanki whisky
  • 3 duże łyżki oliwy z oliwek
  • 3 duże łyżki wody
  • sól
  • pieprz
  • płatki chili
  • duża cebula

Sposób przygotowania:

Szynka w syropie klonowym i whisky
Szynkę myjemy, wycinamy wszystkie błony i żyłki.Nacieramy pieprzem i płatkami chili.Nacinamy szynkę w grubą krate( nie za głęboko).

Syrop klonowy,whisky, oliwę, wodę mieszamy razem zalewamy szynkę.

Wstawiamy w brytfannie do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na godzinę od czasu do czasu polewając szynkę glazurą , w której sie piecze.
(na każde pół kilograma mięsa przypada 32 min pieczenia )

20 minut przed końcem pieczenia wrzucamy pokrojoną w grubą kostkę cebulę. I solimy szynkę.
Wkładamy na pozostałe 15 minut do piekarnika.

Resztę glazury z cebulą blenderujemy, dodajemy łyżkę mąki. Zagotowyjemy.

SZynkę podajemy z sosem

Tagi:

szynka