Sposób przygotowania:
Szynka w syropie klonowym i whisky
Szynkę myjemy, wycinamy wszystkie błony i żyłki.Nacieramy pieprzem i płatkami chili.Nacinamy szynkę w grubą krate( nie za głęboko).
Syrop klonowy,whisky, oliwę, wodę mieszamy razem zalewamy szynkę.
Wstawiamy w brytfannie do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na godzinę od czasu do czasu polewając szynkę glazurą , w której sie piecze.
(na każde pół kilograma mięsa przypada 32 min pieczenia )
20 minut przed końcem pieczenia wrzucamy pokrojoną w grubą kostkę cebulę. I solimy szynkę.
Wkładamy na pozostałe 15 minut do piekarnika.
Resztę glazury z cebulą blenderujemy, dodajemy łyżkę mąki. Zagotowyjemy.
SZynkę podajemy z sosem
Syrop klonowy,whisky, oliwę, wodę mieszamy razem zalewamy szynkę.
Wstawiamy w brytfannie do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na godzinę od czasu do czasu polewając szynkę glazurą , w której sie piecze.
(na każde pół kilograma mięsa przypada 32 min pieczenia )
20 minut przed końcem pieczenia wrzucamy pokrojoną w grubą kostkę cebulę. I solimy szynkę.
Wkładamy na pozostałe 15 minut do piekarnika.
Resztę glazury z cebulą blenderujemy, dodajemy łyżkę mąki. Zagotowyjemy.
SZynkę podajemy z sosem