SUPERPRZEPIS

Szynka w majonezowej marynacie

  • 2
  • zbysiowa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11
Szynka w majonezowej marynacie Więcej zdjęć (5)

Pyszna szynka, doskonała na kanapkę.

Składniki:

Szynka w majonezowej marynacie

 

  • 1 kg mięsa od szynki
  • 3 l wody
  • 3 łyżki majonezu ( u mnie Helmans oryginalny)
  • 10 łyżeczek soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka pieprzu ziołowego
  • 6 ząbków czosnku
  • 4 liście laurowe
  • 6 kulek ziela ang.
  • 15 ziarenek pieprzu
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżka kolendry

 

Sposób przygotowania:

Szynka w majonezowej marynacie
Na początku przygotowuję zalewę . Do dużego garnka wlewam wodę i dodaję kolejno – majonez, sól, cukier, pieprz ziołowy, plasterki czosnku, liście laurowe, utłuczone w moździerzu ziele ang. i pieprz, wsypuję majeranek i kolendry. Całość mieszam łyżką do rozpuszczenia się majonezu. Taką zalewę doprowadzam do wrzenia, i wynoszę w zimne miejsce do całkowitego wystudzenia.



Mięso myję i owijak nicią bawełnianą, aby nabrało kształtu szynki. Do zimnej marynaty wkładam mięso, i gotuję ją 10 minut. Po tym czasie nakrywam pokrywką i zostawiam do wystudzenia ( od 10- 12 godzin) Jak już  szynka jest zimna zagotowuję ją raz jeszcze i gotuję następne 10 minut. Zostawiam aby spokojnie stygła w zalewie. Później wyciągam , pakuję w folię i wstawiam do lodówki.
Szynka w majonezowej marynacie
Mięso myję i owijak nicią bawełnianą, aby nabrało kształtu szynki
Szynka w majonezowej marynacie
utłuczone w moździerzu ziele ang. i pieprz, wsypuję majeranek i kolendry
Szynka w majonezowej marynacie
Na początku przygotowuję zalewę . Do dużego garnka wlewam wodę i dodaję kolejno – majonez, sól, cukier, pieprz ziołowy, plasterki czosnku, liście laurowe,
Szynka w majonezowej marynacie
Zostawiam aby spokojnie stygła w zalewie. Później wyciągam , pakuję w folię i wstawiam do lodówki.

Tagi:

mięso szynka