ziutula

ziutula

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 338]

Szynka w sosie cebulowym z szybkowara

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szynka marynowana w jogurcie, musztardzie z cebulą z szybkowara jest bardzo soczysta, krucha, aromatyczna.

Szynka w sosie cebulowym z szybkowara Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Szynka w sosie cebulowym z szybkowara

 

  • szynka świeża wieprzowa 1,5 kg,
  • przyprawa do gyrosa 1 opakowanie,
  • jogurt naturalny 330 gram,
  • musztarda miodowa 4 łyżki,
  • olej rzepakowy 6 łyżek,
  • cebula 6 sztuk,
  • woda 4 szklanki,
  • śmietana 12% gęsta 200 gram,
  • ziemniaki ugotowane 50 dag,
  • mizeria: 2 ogórki węże, do smaku cukier, sół, pieprz, ocet winny, śmietana 12% 200 gram,
  • koperek 1 pęczek

Sposób przygotowania:

Szynka w sosie cebulowym z szybkowara
Opłukaną porcję szynki osuszyć ręcznikiem papierowym i ponakłuwać głęboko szpikulcem (używam przeznaczony do takich rzeczy drut nr 2 do robienia skarpetek), włożyć do głębszej miski.

Przyprawę wsypać do miski, wlać jogurt, dodać musztardę miodową i wymieszać, do marynaty włożyć mięso i dokładnie marynatą natrzeć, schować do lodówki na całą noc.

W szybkowarze na oleju zrumienić mięso, cebule, wlać resztę marynaty, dwie szklanki wody, zamknąć szybkowar, po zasyczeniu pary gotować na średnim ogniu z 50 minut.

Gotowe mięso wyjąć z szybkowara, do wywaru wlać śmietan.ę i blenderem zmiksować na sos, sos bez mąki jest gęsty dzięki cebuli, śmietanie, podawać z ziemniakami, mizerią.
Szynka w sosie cebulowym z szybkowara
Po nakłuwane mięso lepiej wchłonie marynatę.
Szynka w sosie cebulowym z szybkowara
Z szybkowara szynka jest szybciej gotowa niż pieczona w garnku.
Szynka w sosie cebulowym z szybkowara
Szynka smakuje również na zimno do pieczywa.