motorek70

motorek70

Złoty Ekspert
[Przepisów: 884]

Szynka w sosie koperkowo-cebulowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Szynka w sosie koperkowo - cebulowym

Szynka w sosie koperkowo-cebulowym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Szynka w sosie koperkowo-cebulowym

 

  • 80 dkg szynki
  • cebula
  • koper
  • kostka mięsna
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela
  • sól ziołowa
  • 1 łyżka mąki
  • olej
  • kucharek

 

Sposób przygotowania:

Szynka w sosie koperkowo-cebulowym
Umyte i osuszone mięso kroimy na mniejsze kawałki. Delikatnie rozbijamy. Oprószamy solą ziołową ze wszystkich stron. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron. Następnie podsmażone mięso przekładamy do garnka z wodą, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, kostkę mięsną i dusimy pod przykryciem do miękkości. Pod koniec dodajemy pokrojoną i zarumienioną na tłuszczu cebulkę oraz posiekany koper. Na koniec robimy zawiesinę z mąki i wody i zagęszczamy sos. Gotujemy jeszcze dwie minuty.
Szynka w sosie koperkowo-cebulowym
Rozbite i oprószone mięso podsmażamy na oleju z dwóch stron
Szynka w sosie koperkowo-cebulowym
Przekładamy do garnka z wodą dodając liście, kostkę i ziela
Szynka w sosie koperkowo-cebulowym
Pod konie dodajemy zarumienioną cebulkę oraz posiekany koper

Tagi:

szynka cebula