motorek70

motorek70

Złoty Ekspert
[Przepisów: 884]

Szynka w sosie ziołowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Smaczna szynka w sosie ziołowym

Szynka w sosie ziołowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szynka w sosie ziołowym

 

  • 60 dkg szynki
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 8 łyżek oliwy
  • 1łyżeczka kucharka
  • olej
  • kostka mięsna
  • woda
  • 2 łyżki mąki

Sposób przygotowania:

Szynka w sosie ziołowym
Mięso myjemy osuszamy, dzielimy na 4 kawałki i delikatnie rozbijamy. Oliwę mieszamy z tymiankiem, ziołami prowansalskimi i kucharkiem. Dokładnie mieszamy. Każdy plaster mięsa polewamy 1 łyżką marynaty z każdej strony. Następnie odstawiamy na dwie godziny w chłodne miejsce. Po tym czasie rozgrzewamy patelnię teflonową i smażymy przygotowane mięso z dwóch stron. Podsmażone mięso dajemy do garnka, zalewamy 1/2 litra wody, dajemy kostkę mięsną i dusimy do miękkości. Następnie mięso wyciągamy, robimy zawiesinę z mąki i wody i zagęszczamy sos. Doprowadzamy do wrzenia. Dajemy mięso do przygotowanego sosu.
Szynka w sosie ziołowym
Mięso rozbijamy i polewamy przygotowaną marynatą
Szynka w sosie ziołowym
Rumienimy na rozgrzanej patelni z dwóch stron
Szynka w sosie ziołowym
Przekładamy do garnka zalewamy wodą i dusimy dodając kostkę mięsną
Szynka w sosie ziołowym
Wyciągamy mięso i przygotowaną zawiesiną zagęszczamy sos

Tagi:

zioła szynka