kuchcik89

kuchcik89

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 134]

Szynka wieprzowa w aromatycznej marynacie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Często serwuję ją na obiad. Jest bardzo aromatyczna, miękka i soczysta. W sam raz na niedzielny obiadek.

Szynka wieprzowa w aromatycznej marynacie

Składniki:

Szynka wieprzowa w aromatycznej marynacie

 

  • 80 dag szynki wieprzowej
  • 0,5 l bulionu mięsnego

 

  • marynata:
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka przyprawy do mięs
  • 1 łyżeczka natki pietruszki
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 cebula pokrojona w drobną kostkę

Sposób przygotowania:

Szynka wieprzowa w aromatycznej marynacie
1. Mięso umyć i oczyścić z nadmiaru tłuszczu. Następnie pokroić na plastry grubości około 1 cm.

2. Składniki na marynatę wymieszać i natrzeć nią kawałki mięsa. Szynkę włożyć do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

3. Kawałki mięsa odsączyć z nadmiaru marynaty i smażyć bez dodatku tłuszczu z obu stron, aż się lekko zarumienią. Następnie przełożyć je do naczynia żaroodpornego i zalać bulionem. Mięso piec w temperaturze 200 stopni, przez 70-80 minut. W połowie pieczenia mięso obrócić na drugą stronę.

Podawać z ziemniakami i surówką.

Tagi:

mięso szynka