alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Książka Kucharska: Pyszne mięsa na stół wielkanocny

Szynka wieprzowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Bardzo krucha i aromatyczna szynka wieprzowa. Idealna na świąteczny stół ale nie tylko. Proponuję do szynki jako dodatek chrzan lub musztardę.

Szynka wieprzowa Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Szynka wieprzowa

 

Sposób przygotowania:

Szynka wieprzowa
Mięso oczyścić i umyć. Wodę razem z czosnkiem i wszystkimi przyprawami zagotować i ostudzić. Do gorącej wody dodać sól do peklowania i wymieszać. Do zimnej wody włożyć mięso przykryć i odłożyć do lodówki na minimum 5 dni. Raz dziennie obrócić mięso żeby się równomiernie peklowało. Mięso wyjąć z marynaty i osuszyć ręcznikiem papierowym. Przyprawę wymieszać z łyżeczką soli, natrzeć mięso i obwiązać sznurkiem. Do szynki powciskać ziarenka jałowca z przyprawy, włożyć do rękawa do pieczenia, dodać przyprawy z marynaty. Szczelnie związać i włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni na 1 godzinę. Wyłączyć piekarnik szynkę zostawić jeszcze 10 minut i wyjąć. Pozostawić szynkę w rękawie do ostudzenia.
Szynka wieprzowa
zapeklowane mięso osuszyć natrzeć przyprawą i obwiązać sznurkiem
Szynka wieprzowa
do mięsa powciskać jałowiec włożyć do rękawa do pieczenia razem z przyprawami z zalewy i związać