Danusia19671

Danusia19671

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1423]

Szynka wieprzowo- drobiowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Gdy mnóstwo wędlin ugina, się na półkach sklepowych wypełnionych chemią omijam, je szerokim łukiem. Teraz sama robię wędliny. Dziś przedstawiam przepis na pyszną szynkę z dwóch różnych mięs, która jest przepyszna. Przepis według. Karola Okrasy.

Szynka wieprzowo- drobiowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szynka wieprzowo- drobiowa

Mus z kurczaka

  • filet z piersi kurczaka – 700 g
  • sól
  • pieprz mielony – 1 łyżeczka
  • śmietanka słodka 30% – 50 ml

Szynka wieprzowa :

  • szynka wieprzowa – 1,30 kg
  • peklosól – 1,5 łyżeczki
  • pieprz - 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

Szynka wieprzowo- drobiowa
Filet drobiowy, pokroić w kostkę, przełożyć do blendera, zmiksować.

Następnie dodać śmietankę, sól i pieprz, dobrze wyrobić.

Szynkę umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, dodać do musu z kurczaka, dodać przyprawy i sól peklową, dokładnie wymieszać.

Przełożyć mięso do foliowego woreczka, dobrze ubijać za pomocą pałki do ucierania ciasta, zawijamy woreczek do środka.

Mięso dociskami pokrywą ze sprężyną i odstawiamy na 24 godz. w chłodne miejsce.

Po tym czasie bierzemy wysoki garnek, nalewamy wodę tak, aby poziom wody był wyższy niż poziom mięsa w szynkowarze.

Wkładamy szynkowar do wody i parzymy przez 2 godziny, temperatura mięsa w szynkowarze powinna wynosić ok. 72°C.

Po tym czasie szynkowar studzimy i wkładamy go na całą noc do lodówki.
Szynka wieprzowo- drobiowa
Z podanych składników przygotowano mus z kurczaka
Szynka wieprzowo- drobiowa
Szynkę wieprzowa została umyta i osuszona
Szynka wieprzowo- drobiowa
Do szynkowara nałożono mięsa i uparzono
Szynka wieprzowo- drobiowa
Szynka została wyjęta z woreczka foliwego