Megg

Megg

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 412]

Szynka wieprzowo-drobiowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ostatnio często przygotowuję domowe wędliny, które są znacznie smaczniejsze i zdrowsze niż te w sklepach. Polecam wypróbujcie :-)

Szynka wieprzowo-drobiowa

Składniki:

Szynka wieprzowo-drobiowa

 

  • 40 dag mielonej wieprzowiny
  • 40 dag fileta z kurczaka pokrojonego w kostkę
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka soli peklowej
  • 4 łyżeczki przyprawy Szeherezada

 

Sposób przygotowania:

Szynka wieprzowo-drobiowa
Wieprzowinę zmielić, a filet z kurczaka pokroić w kostkę. Oba mięsa razem wymieszać. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i dodać do mięsa. Dodać również wszystkie przyprawy i całość dobrze wyrobić, a następnie przełożyć do małego szynkowara. Szynkowar zamknąć i odstawić do lodówki na 24h. Po tym czasie wstawić go do garnka z gorącą wodą (na dnie ze ściereczką) i parzyć w temp. 85 st przez 1h. Szynkowar pozostawić w tej wodzie do całkowitego wystudzenia, a następnie wstawić do lodówki na 24h. Po tym czasie szynkę można wyjąć z szynkowara i podawać na kanapki.