Sposób przygotowania:
Szynka z mięsa wieprzowego - szynki dwudniowa
Mięso z szynki wieprzowej opłukać i osuszyć, posypać solą peklującą lub rozpuścić ją w wodzie.
Przykryć mięso folią spożywczą i włożyć na noc do lodówki. Po tym czasie mięso wyjąc i opłukać, włożyć do siatki masarskiej. Przygotować w garnku wodę i wsypać do niej przyprawy i zioła, zagotować wszystko razem. Następnie włożyć szynkę w siatce masarskiej do gotującej się zalew.
Gotować około 45 - 50 minut na wolnym ogniu. Odstawić do drugiego dnia w zimne miejsce.
Na drugi dzień znów zagotować i gotować szynkę około 40 - 50 minut . wystudzić i wyjąć z zalewy.
Szynka jest gotowa do konsumpcji. Smacznego :).
Przykryć mięso folią spożywczą i włożyć na noc do lodówki. Po tym czasie mięso wyjąc i opłukać, włożyć do siatki masarskiej. Przygotować w garnku wodę i wsypać do niej przyprawy i zioła, zagotować wszystko razem. Następnie włożyć szynkę w siatce masarskiej do gotującej się zalew.
Gotować około 45 - 50 minut na wolnym ogniu. Odstawić do drugiego dnia w zimne miejsce.
Na drugi dzień znów zagotować i gotować szynkę około 40 - 50 minut . wystudzić i wyjąć z zalewy.
Szynka jest gotowa do konsumpcji. Smacznego :).