jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Szynka z mięsa wieprzowego - szynki dwudniowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tak przygotowana szynka utrzymuje świeżość dłużej niż szynka kupiona w sklepie. Warto taką przygotowywać ale mięso należy kupować z dobrego źródła. Mamy wówczas zdrową wędlinę do kanapek.

Szynka z mięsa wieprzowego - szynki dwudniowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szynka z mięsa wieprzowego - szynki dwudniowa

 

Sposób przygotowania:

Szynka z mięsa wieprzowego - szynki dwudniowa
Mięso z szynki wieprzowej opłukać i osuszyć, posypać solą peklującą lub rozpuścić ją w wodzie.

Przykryć mięso folią spożywczą i włożyć na noc do lodówki. Po tym czasie mięso wyjąc i opłukać, włożyć do siatki masarskiej. Przygotować w garnku wodę i wsypać do niej przyprawy i zioła, zagotować wszystko razem. Następnie włożyć szynkę w siatce masarskiej do gotującej się zalew.

Gotować około 45 - 50 minut na wolnym ogniu. Odstawić do drugiego dnia w zimne miejsce.

Na drugi dzień znów zagotować i gotować szynkę około 40 - 50 minut . wystudzić i wyjąć z zalewy.

Szynka jest gotowa do konsumpcji. Smacznego :).
Szynka z mięsa wieprzowego - szynki dwudniowa
Przygotować zalewę z podanych składników i zagotować
Szynka z mięsa wieprzowego - szynki dwudniowa
Mięso wcześniej opłukać i Posypać przyprawami ,włożyć do lodówki na noc,wyjąć i włożyć do siatki masarskiej
Szynka z mięsa wieprzowego - szynki dwudniowa
następnie włożyć do gotującej się zalewy dotować około 50 minut i tak powtarzać na drugi dzień
Szynka z mięsa wieprzowego - szynki dwudniowa
wyjąć ugotowaną i ostudzoną szynkę z siatki masarskiej i gotowa do jedzenia