justynkam

justynkam

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 72]

Szynka z jajkiem w galarecie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Świetna przekąska na przyjęcia i nie tylko

Szynka z jajkiem w galarecie

Składniki:

Szynka z jajkiem w galarecie

 

  • 12 plastrów szynki konserwowej
  • 4jajka
  • 3 łyżeczki chrzanu
  • 2 łyżki majonezu
  • szczypiorek
  • sól
  • pieprz
  • Galareta:
  • ½ litra wody
  • 1 kostka rosołowa
  • pieprz
  • 4- 5 łyżeczek żelatyny

 

Sposób przygotowania:

Szynka z jajkiem w galarecie
Jaja gotujemy na twardo, obieramy po czym ścieramy na tarce o grubych oczkach. Szczypiorek płuczemy i drobno kroimy. Do startych jajek dodajemy majonez, chrzan, szczypiorek mieszamy i doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Tak przygotowana pastę nakładamy na plastry szynki zwijamy i układamy na półmisku. W garnku gotujemy wodę z kostka rosołową i dodajemy do niej żelatynę. Mieszamy aby żelatyna się rozpuściła. Tężejącą galaretą zalewamy szynkę. Wkładamy do lodówki na około 2-3 godziny. Smacznego !!!

Tagi:

szynka