WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1505]

Szynka z marynaty musztardowo - paprykowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szynka duszona w plastrach na patelni, wcześniej zamarynowana w marynacie paprykowo - musztardowej. Jest pyszna, aromatyczna i soczysta.

Szynka z marynaty musztardowo - paprykowej Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Szynka z marynaty musztardowo - paprykowej

 

  • 4 plastry szynki wieprzowej (łącznie ok. 700g)
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
  • 1 łyżka musztardy
  • 3 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta ziół prowansalskich
  • sól, pieprz
  • 2 mniejsze cebule

Sposób przygotowania:

Szynka z marynaty musztardowo - paprykowej

ETAP 1:

Szybkę ułożyć na desce. Plastry przyprawić solą i pieprzem. Do miseczki włożyć musztardę. Dolać olej. Przecisnąć przez praskę obrane ząbki czosnku. Dodać roztarte zioła prowansalskie, paprykę w proszku i wymieszać. Marynatą posmarować mięso i ułożyć je jeden plaster na drugim w misce. Przykryć i odstawić na kilka godzin do lodówki.

Patelnię rozgrzać i wyłożyć zamarynowane mięso razem z marynatą. Obsmażyć z obu stron. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Dodać do obsmażonego mięsa. Patelnię przykryć i dusić mięso do miękkości, przewracając je co jakiś czas na drugą stronę i mieszając cebulę. Można podlać odrobiną wody lub bulionu żeby się nie przypalało.

Miękkie mięso wyłożyć na talerz i podać z ulubionymi dodatkami.

Szynka z marynaty musztardowo - paprykowej
Szynka po około godzinie duszenia na patelni
Szynka z marynaty musztardowo - paprykowej
Pokrojona w kostkę cebula dodana do smażącej się szynki
Szynka z marynaty musztardowo - paprykowej
Zamarynowana szynka wyłożóna na gorącą patelnię
Szynka z marynaty musztardowo - paprykowej
Szynka wymieszana z marynata ułożóna w misce
Szynka z marynaty musztardowo - paprykowej
Plastry szynki przyprawione solą i pieprzem