WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Wiosenne kopytka szpinakowo-rzeżuchowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kopytka w intensywnym zielonym kolorze. Zrobiłam je z dodatkiem szpinaku i rzeżuchy. Ładnie wyglądają i pysznie smakują.

Wiosenne kopytka szpinakowo-rzeżuchowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wiosenne kopytka szpinakowo-rzeżuchowe

 

Sposób przygotowania:

Wiosenne kopytka szpinakowo-rzeżuchowe

ETAP 1:

Ugotowane ziemniaki zmielić w maszynce do mięsa. Szpinak rozmrozić w rondelku, doprawić solą i pieprzem i chwilę dusić. Zblendować na gładko. Dodać do ziemniaków. Dodać mąkę, szczyptę soli i jajko. Rzeżuchę posiekać i również dodać do miski. Zagnieść jednolite ciasto i uformować w kulę pokroić na kilka części. Każdą część ciasta uformować w wałek i pokroić na skośne kluseczki.

W garnku zagotować wodę i posolić. Wrzucić kluski. Gotować je ok 3-4 minuty od wypłynięcia. Wyłożyć na półmisek.

Podawać np. jako dodatek do sosu mięsnego lub śmietankowego.

Wiosenne kopytka szpinakowo-rzeżuchowe
Kopytka wiosenne w trakcie gotowania w osolonej wodzie
Wiosenne kopytka szpinakowo-rzeżuchowe
Pokrojone kluseczki ułożone na drewnianej desce
Wiosenne kopytka szpinakowo-rzeżuchowe
Zagniecione i uformowane w kulę ciasto na kopytka
Wiosenne kopytka szpinakowo-rzeżuchowe
Szpinak i rzeżucha dodane do składników na kopytka