Sposób przygotowania:
Szynka z kury wiejskiej
Mięso, czyli pierś z kury wiejskiej, opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Posypać solą peklującą i odstawić na 12 godzin do lodówki.
Po tym czasie wyjąć i opłukać mięso z soli peklującej i włożyć do siatki masarskiej. W garnku przygotować zalewę z podanych składników i zagotować ją, do gotującej się zalewy włożyć mięso w siatce.
Doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć płomień, gotować 30 - 35 minut. Wy nieść w chłodne miejsce na noc , następnie na drugi dzień wyjąć szynkę z zalewy i zagotować.
Do gotującej się włożyć ponownie szynkę i gotować na małym ogniu około 30 minut. Wystudzić w zalewie i później wyjąć z zalewy i zdjąć siatkę masarską.
Szynka gotowa na kanapki.
Po tym czasie wyjąć i opłukać mięso z soli peklującej i włożyć do siatki masarskiej. W garnku przygotować zalewę z podanych składników i zagotować ją, do gotującej się zalewy włożyć mięso w siatce.
Doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć płomień, gotować 30 - 35 minut. Wy nieść w chłodne miejsce na noc , następnie na drugi dzień wyjąć szynkę z zalewy i zagotować.
Do gotującej się włożyć ponownie szynkę i gotować na małym ogniu około 30 minut. Wystudzić w zalewie i później wyjąć z zalewy i zdjąć siatkę masarską.
Szynka gotowa na kanapki.