Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Szynka z teriyaki i sosem chili

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Wieprzowa szynka marynowana z sosem chili i sosem teriyaki, a następnie duszona z dodatkiem pokrojonej w kostkę cebuli.

Szynka z teriyaki i sosem chili Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szynka z teriyaki i sosem chili

 

  • 60 dkg wieprzowej szynki
  • 2 łyżeczki czosnkowego sosu chili
  • 2 łyżki sosu teriyaki
  • 3 łyżeczki przyprawy do mięs
  • sól do smaku
  • olej do smażenia
  • 1 cebula

Sposób przygotowania:

Szynka z teriyaki i sosem chili
Szynkę umyć, osuszyć, natrzeć solą, przyprawą do mięs, sosem chili i sosem teriyaki. Przyprawioną szynkę odłożyć do lodówki na ok. 2 godziny. Po tym czasie szynkę zrumienić z każdej strony na rozgrzanym w brytfannie oleju. Do mięsa dodać pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklić ją. Szynkę zalać 2 szklankami wody. Dusić na małym ogniu pod przykryciem ok. 2 godziny. W razie potrzeby dolać więcej wody. Gotową szynkę kroić w plastry. Sos można zagęścić pszenną mąką rozmieszaną w zimnej wodzie.
Szynka z teriyaki i sosem chili
Umyta i osuszona szynka dokładnie natarta wszystkimi przyprawami.
Szynka z teriyaki i sosem chili
Zamarynowane mięso rumienione na rozgrzanym oleju.
Szynka z teriyaki i sosem chili
Pokrojona w kostkę cebula dodana do mięsa i zeszklona.
Szynka z teriyaki i sosem chili
Zrumienione mięso z dodatkiem cebuli zalane wodą.