mariel78

mariel78

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 293]

Szynkow knedle

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Knedle Słowackie na stałe zagościły na moim stole ich odmian jest więcej niż włosów na niejednej głowie o to jeden z pomysłów

Szynkow knedle

Składniki:

Szynkow knedle

 

  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 3 jajka
  • 3 bułki
  • 100 gram szynki
  • 150 ml mleka
  • 120 gram mąki
  • 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
  • przyprawy

Sposób przygotowania:

Szynkow knedle
Cebulę obieramy i kroimy na drobno , na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę , szynkę kroimy na drobno oraz bułki dodajemy do cebuli i trochę je przysmażamy. białka oddzielamy od żółtek ,żółtka rozcieramy w mleku , dodajemy mąkę i posiekaną zieleninę i wlewamy na patelnię , doprawiamy do smaku .Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli i dodajemy na koniec .Ściągamy z patelni zostawiamy by trochę ostudziło się. W większym garnku gotujemy wodę , solimy, mokrymi rękami formujemy kulki o średnicy gdzieś około 4 cm , wrzucamy do garnka gotujemy około 10-13 minut na średnim ogniu . Podajemy okraszone skwarkami i cebulą