SUPERPRZEPIS

Szyszki z kakao

  • 9
  • misia5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14
Szyszki z kakao Więcej zdjęć (9)

Przepis jeden z wielu, ale budzi wspomnienia z dzieciństwa:) Moja rodzina za nimi przepada. Znikają jeszcze ciepłe.

Składniki:

Szyszki z kakao

 

  • 200g margaryny
  • 450g krówek lub irysów
  • 300g ryżu preparowanego-dmuchanego (3 paczki)
  • 1 łyżka kakao

Sposób przygotowania:

Szyszki z kakao
Margarynę pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do garnka i stopić na "wolnym" ogniu. W tym czasie krówki rozpakować i wrzucić do margaryny ( nawet jeśli ta się nie rozpuściła do końca ). Mieszamy cały czas, aż krówki się rozpuszczą.

Następnie dodajemy kakao i mieszamy,aż połączy się ono z masą. Gdy to nastąpi, zdejmujemy garnek z ognia i wsypujemy pierwszą paczkę ryżu i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy pozostałe dwie paczki ryżu i mieszamy tak, by każde ziarenko ryżu było pokryte masą.



Teraz następuje twórcza część:)



Z powstałej masy formujemy szyszki. Ja robię niewielkie takie na dwa kęsy:)



Gotowe szyszki układamy np. na kawałku papieru do pieczenia i odstawiamy na kilka minut do lodówki, by stężały. Potem można już zajadać:)



Przy formowaniu trzeba uważać, bo masa jest bardzo gorąca i można poparzyć ręce, o języku nie wspomnę jak dziecko będzie chciało podkraść:)
Szyszki z kakao
Do garnka dajemy pokrojoną na mniejsze kawałki margaryną a krówki pozbawiamy papierków
Szyszki z kakao
Pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę rozpuścić na małym ogniu
Szyszki z kakao
Do rozpuszczonego tłuszczu dodajemy krówki i kakao
Szyszki z kakao
Całość mieszamy aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą
Szyszki z kakao
Do garnka z masą kakaową dodajemy ryż preparowany
Szyszki z kakao
Całość dokładnie mieszamy
Szyszki z kakao
Z masy formujemy zgrabne szyszki
Szyszki z kakao
Pyszne szyszki smak naszego dzieciństwa

Tagi:

ryż