Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Kruche ciasto z miodem ze śliwkami jabłkiem i bezą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
  • KALORIE: 210
         
ocena: 5/5 głosów: 1

To jedno z najpyszniejszych ciast kruchych z owocami! Całość smakuje naprawdę obłędnie. Idealnie kruchy spód, owoce oraz beza to połączenie idealne. Sam spód jest tak kruchy i pyszny, że wręcz rozpływa się w ustach.

Kruche ciasto z miodem ze śliwkami jabłkiem i bezą

Składniki:

Kruche ciasto z miodem ze śliwkami jabłkiem i bezą

U mnie forma 21 x 28 cm, ciasto:

  • 350g mąki pszennej
  • 200g masła/margaryny
  • 3 żółtka
  • 4 łyżki (90g) miodu płynnego (płaskie)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Beza:

  • 3 białka
  • 1/2 szklanki (120g) cukru (1 szklanka = 250 ml)

Dodatkowo:

Ponadto:

Sposób przygotowania:

Kruche ciasto z miodem ze śliwkami jabłkiem i bezą

Kruche ciasto:

Kruche ciasto z miodem ze śliwkami jabłkiem i bezą
Możecie użyć większej blachy, aby kruche ciasto było cieńsze.

Mąkę, masło/margarynę, żółtka, miód i do pieczenia szybko zagnieść na jednolitą masę i schłodzić w lodówce około 1 h.
Po tym czasie ciastem wylepić dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Spód ponakłuwać za pomocą widelca i podpiec w rozgrzanym piekarniku przez 10-15 minut w 180 stopniach.

Owoce:

Kruche ciasto z miodem ze śliwkami jabłkiem i bezą
Najlepiej użyć dużego jabłka o kwaskowatym smaku.

Owoce należy umyć.
Śliwki przekroić na pół i usunąć z nich pestki, a obrane jabłko pokroić w kostkę.

Beza:

Kruche ciasto z miodem ze śliwkami jabłkiem i bezą
Beza powinna być sztywna, ale miękka i lśniąca.

Białka zacząć ubijać na sztywno i pod koniec partiami dodawać cukier.

Całość:

Kruche ciasto z miodem ze śliwkami jabłkiem i bezą
Beza nie musi całkowicie pokrywać owoców.

Podpieczony spód posypać mąką ziemniaczaną i ułożyć na nim śliwki (skórką do dołu) z jabłkiem.
Owoce oprószyć resztą mąką i następnie rozsmarować na nich bezę.

Pieczenie:

Kruche ciasto z miodem ze śliwkami jabłkiem i bezą
Ciasto piekłam w piekarniku gazowym.

Ciasto ponownie wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut.