Sposób przygotowania:
Tabbouleh wg Buni :
Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki . Pokroić w drobną kostkę . Włożyć do miseczki ( tak mniej więcej objętości 1 litra ) . Umyć ogórka, obciąć oba końce i utrzeć na tarce jarzynowej ( grube oczka ) razem ze skórką .Dołożyć drobno pokrojoną paprykę , natkę pietruszki, miętę , szczypior , zmiażdżony ze szczyptą soli czosnek , skórkę z cytryny . Wymieszać .Posypać sosem sałatkowym ( wsypać na początek połowę ) , szczyptą pieprzu .Zostawić na 15 minut żeby wydzieliło się jak najwięcej soku. Dolać olej. Wsypać kuskus , zamieszać i zostawić aż wchłonie cały płyn. Doprawić do smaku resztą sosu, sokiem z cytryny .Wstawić do lodówki.
Podawać do potraw z grilla , pieczonego drobiu lub jako samodzielne danie wegetariańskie
Podawać do potraw z grilla , pieczonego drobiu lub jako samodzielne danie wegetariańskie
Trzosik
wedith1
msewka
Natala1210
Ma-Gosia
margolata
grazka
Babciagramolka
No nie wiem- kaszę przecież trzeba ugotować - surowa nie wchłonie soków z pomidora i ogórka i oleju .