Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Tabbouleh wg Buni :

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 19

Aromatyczna sałatka z kuskusu jako dodatek do grilla ? Czemu nie .

Tabbouleh wg Buni :

Składniki:

Tabbouleh wg Buni :

 

  • 3/4 szklanki kuskusu
  • 2 duże pomidory
  • 1 duży ogórek
  • 1/6 czerwonej papryki
  • 1/2 szklanki oleju z pestek winogron ( lub oliwy jak ktoś lubi )
  • 2 łyżki pokrojonej natki pietruszki
  • 2 łyżki pokrojonych listków mięty ( świeżej )
  • 2 łyżki pokrojonego cienkiego szczypiorku
  • 1 duży ząbek czosnku
  • sok z cytryny do smaku
  • 1/4 łyżeczki otartej skórki z cytryny
  • Sos sałatkowy czosnkowo-ziołowy Winiary
  • sól
  • pieprz mielony

 

Sposób przygotowania:

Tabbouleh wg Buni :
Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki . Pokroić w drobną kostkę . Włożyć do miseczki ( tak mniej więcej objętości 1 litra ) . Umyć ogórka, obciąć oba końce i utrzeć na tarce jarzynowej ( grube oczka ) razem ze skórką .Dołożyć drobno pokrojoną paprykę , natkę pietruszki, miętę , szczypior , zmiażdżony ze szczyptą soli czosnek , skórkę z cytryny . Wymieszać .Posypać sosem sałatkowym ( wsypać na początek połowę ) , szczyptą pieprzu .Zostawić na 15 minut żeby wydzieliło się jak najwięcej soku. Dolać olej. Wsypać kuskus , zamieszać i zostawić aż wchłonie cały płyn. Doprawić do smaku resztą sosu, sokiem z cytryny .Wstawić do lodówki.
Podawać do potraw z grilla , pieczonego drobiu lub jako samodzielne danie wegetariańskie