ajo

ajo

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 353]

Tagiatelle w sosie z krewetkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Moja ulubiona wersja krewetek :)

Tagiatelle w sosie z krewetkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Tagiatelle w sosie z krewetkami

 

  • 400 g makaronu tagiatelle
  • 500 g krewetek mrożonych, średniej wielkości
  • 2 duże cebule
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 4 duże ząbki czosnku
  • pół szklanki bulionu
  • bazylia, sól, pieprz, słodka papryka mielona, suszona pietruszka (2 łyżki)
  • tarty ser żółty do posypania

Sposób przygotowania:

Tagiatelle w sosie z krewetkami
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na odrobinie oliwy. Gdy cebulka się zeszkli dodajemy bulion (ja zwykle wodę mieszam z łyżką wegety natur), zamrożone krewetki, pomidory z zalewą oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość gotujemy na średnim ogniu około 15-20 minut, tak aby odparować nadmiar wody. Następnie doprawiamy solą, pieprzem, bazylią oraz słodką papryką. Wg uznania, można dodać więcej czosnku, dodajemy pietruszkę.Dodajemy makaron, całość mieszamy. Kosztujemy i jeśli będzie potrzeba, dodatkowo doprawiamy lub dolewamy bulionu. Gotujemy całość jeszcze około 3 minut. Rozkładamy na talerze i posypujemy starty serem. Z podanej ilości składników powinno wyjść około 5 porcji. Smacznego :)
Tagiatelle w sosie z krewetkami
Do przyrządzenia używamy dowolnego makaronu tagiatelle
Tagiatelle w sosie z krewetkami
Najważniejsze aby sosik dobrze doprawić i uzyskać odpowiednią gęstość