Sposób przygotowania:
tagiatelle z sosem pomidorowo cytrynowym
(zawsze gotuje to danie w woku, ale mysle ze kazda wieksza patelnia bedzie do tego dobra:))
piers z kurczaka wczesniej pokroic w mniejsze kawalki, posolic, popieprzyc, dodac przyprawy paprykowe i suszona natke pietruszki. odstawic na jakis czas do lodowki (jesli masz malo czasu, niech kurczak lezy a ty w miedzyczasie pokroj pomidory itp:))
kawalki kurczaka wrzucamy na rozgrzana oliwe z oliwek i podsmaz. mozna dodac wiecej przypraw gdy mieso juz jest na patelni zeby dodac aromatow w kuchni :)
dodaj paste paprykowa, jesli wyciskana z tubki to na dlugosc 1/2-3/4 palca
dodaj pokrojnoe 3 pomidory (razem z miazszem i pestkami.razem ze skorka, ktora i tak zmieknie w trakcie gotowania)
gdy pomidorki zmiekna i zaczna sie delikatnie rozpadac, dolej sos pomidorowy (ok 300ml) i 2-3 lyzeczki przecieru pomidorowego.
wrzuc posiekana swieza natke pietruszki i wycisnij sok z 1 polowki cytryny
na koniec dodaj sol, pieprz i zetrzyj skorke z cytryny
odcedzony makaron wsyp do naczynia z sosem i wszytsko wymieszaj.
gdy danie jest gotowe, posyp na wierzchu grubo pokrojona/rozerwana natke pietruszki.
piers z kurczaka wczesniej pokroic w mniejsze kawalki, posolic, popieprzyc, dodac przyprawy paprykowe i suszona natke pietruszki. odstawic na jakis czas do lodowki (jesli masz malo czasu, niech kurczak lezy a ty w miedzyczasie pokroj pomidory itp:))
kawalki kurczaka wrzucamy na rozgrzana oliwe z oliwek i podsmaz. mozna dodac wiecej przypraw gdy mieso juz jest na patelni zeby dodac aromatow w kuchni :)
dodaj paste paprykowa, jesli wyciskana z tubki to na dlugosc 1/2-3/4 palca
dodaj pokrojnoe 3 pomidory (razem z miazszem i pestkami.razem ze skorka, ktora i tak zmieknie w trakcie gotowania)
gdy pomidorki zmiekna i zaczna sie delikatnie rozpadac, dolej sos pomidorowy (ok 300ml) i 2-3 lyzeczki przecieru pomidorowego.
wrzuc posiekana swieza natke pietruszki i wycisnij sok z 1 polowki cytryny
na koniec dodaj sol, pieprz i zetrzyj skorke z cytryny
odcedzony makaron wsyp do naczynia z sosem i wszytsko wymieszaj.
gdy danie jest gotowe, posyp na wierzchu grubo pokrojona/rozerwana natke pietruszki.