darmiona

darmiona

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 304]

Tagliatelle à la carbonara

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Moja wariacja na temat spaghetti a la carbonara. Bardzo sycące i smakowite danie na obiad. Tagliatelle z boczkiem, jajkami i śmietaną.

Tagliatelle à la carbonara Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tagliatelle à la carbonara

 

  • makaron tagliatelle
  • 100 g boczku parzonego
  • 1 duża cebula
  • 250 ml śmietany 30%
  • 2 jajka
  • parmezan
  • szczypta płatków chilli
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Tagliatelle à la carbonara
Na patelni przesmażyć drobno pokrojone boczek i cebulę. Wyłączyć ogień pod patelnią. W miseczce wymieszać starty parmezan, jajka, śmietanę i przyprawy. Makaron ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i wyłożyć na patelnię z boczkiem i cebulą. Chwilę przesmażyć, wlać zawartość miseczki. Dokładnie wymieszać i smażyć kilka minut. 
Tagliatelle à la carbonara
do miski wbić 2 jajka i dodać starty parmezan
Tagliatelle à la carbonara
jajka i parmezan wymieszać z przyprawami i śmnietaną
Tagliatelle à la carbonara
na patelni podmażyć drobno pokrojone boczek i cebulę
Tagliatelle à la carbonara
podmażony makaron z boczkiem zalać smietaną z jajkami i serem