Sposób przygotowania:
Tagliatelle z brokułami i orzeszkami
Makaron (ja użyłam makaronu ciemnego - pełne ziarno z 5 zbóż) gotujemy w lekko osolonym wrzątku ok 10 minut. Brokuły dzielimy na małe różyczki i gotujemy we wrzątku ok 5 minut. Brokuły po ugotowaniu przelewamy zimną wodą. Orzechy pinii prażymy na suchej patelni, ciągle mieszając, aby się nie przypaliły. Ser parmezan ścieramy na drobnej tarce. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Kilka orzeszków i łyżkę sera zostawiamy na koniec do posypania, resztę przekładamy do blendera i miksujemy razem z czosnkiem, oliwą, bazylią, i przyprawami na gładką masę. Na patelni rozgrzewamy pół łyzki oliwy, dodajemy smietanę i zmiksowany sos i mieszamy. Po złączeniu się składników dodajemy brokuły. Makaron nakładamy na talerze, polewamy przygotowanym sosem, posypujemy pozostawionym parmezanem i resztą orzeszków.
anemon