SUPERPRZEPIS

Tagliatelle z cukinią

  • 5
  • mysza75
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 12
Tagliatelle z cukinią Więcej zdjęć (5)

Lekkie i pożywne danie wegetariańskie. Idealne na upały i nie tylko.Uwielbiam makaron z warzywami, do tego tofu. Staram się wykorzystywać jak najwięcej warzyw świeżych, sezonowych. Makaron z pięciu zbóż jadam od kilku lat.

Składniki:

Tagliatelle z cukinią

 

  • 250 g makaronu gniazda wstążki z pięciu zbóż
  • 1 gałązka pomidorków koktajlowych
  • 250 g szpinaku baby
  • 2 cukinie małe
  • 2 marchewki
  • 1 tofu naturalne
  • olej rzepakowy
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa ognista
  • przyprawa do kurczaka
  • 1 ząbek czosnku

Sposób przygotowania:

Tagliatelle z cukinią
Makaron gotuję, i odcedzam. Cukinię połowę kroję na cienkie paski ala spaghetti, z połowy robię szerokie plastry. Marchewkę kroję na plastry i gotuję aldente. Cukinie przesmażam na oleju, doprawiam. Szpinak przesmażam dosłownie kilka sekund na oleju,, dodaję czosnek, dodaję do niego marchewkę, makaron, cukinię, doprawią. Tofu posypuję solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka i grilluję na patelni grillowej razem z pomidorkami. Tofu w kostkę kroję i dodaję do makaronu.
Tagliatelle z cukinią
cukinia pokrojona w cienkie paski wczesniej umyta
Tagliatelle z cukinią
marchewka surowa pokrojona w cienkie nitki
Tagliatelle z cukinią
tofu przyprawione i zgrillowane z pomidorkami
Tagliatelle z cukinią
szpinak umyty i przesmażony na patelnii na oleju