Sposób przygotowania:
Zapiekanka z makaronu z klopsikami
Mięso mielone wymieszać z jajkiem ,startym parmezanem 2 łyżki .Dodać wyciśnięty czosnek 2 ząbki ,sól i pieprz .Doprawić sokiem z cytryny .Wyrobić mięso .Formować małe kulki i smażyć je na oleju rzepakowym .Makaron ugotować w osolonej wodzie.Odcedzić .Pomidory obrać pokroić w kosteczkę .Smażyć na oliwie z dodatkiem czosnku 2 ząbki (wyciśnięty) posiekaną bazylią i ziołami prowansalskimi.Dusić aż sok odparuje dodać sól,pieprz do smaku .Następnie dobrze zmiksować . Do naczynia żaroodpornego układać warstwę makaronu ,potem klopsiki ,polewamy sosem ,posypujemy resztą parmezanu.Następnie makaron klopsiki,sos ,makaron ,sos. Można na wierzch dać parmezan . zapiekać w piekarniku nagrzanym do 190 stopni ok 20 min .Wyłączyć piekarnik i pozostawić jeszcze zapiekankę 10 min w zamkniętym piekarniku. Przed podaniem posypać wierzch parmezanem lub ozdobić bazylią