Sposób przygotowania:
Tagliatelle z klopsikami z fetą w sosie
Klopsiki: Mięso umyć,osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Zmielić w maszynce do mięsa. Następnie zmielić fetę i sprawione rzodkiewki. Przełożyć do miski. Dodać przyprawy i dobrze wymieszać ( obecność sera sprawia,że masa dobrze się łączy i nie potrzeba jajka ani bułki). Odłożyć do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie w dużym garnku zagotować wodę. Mokrymi dłońmi formować klopsiki wielkości piłek ping-pongowych. Wrzucać do wrzątku. Gdy woda ponownie zawrze gotować około 20-25 minut. Przełożyć łyżką cedzakową na talerz. Sos: Cebulę obrać,pokroić w dużą kostkę. Paprykę umyć,osuszyć i pozbawić nasion. Pokroić w mała kostkę. W dużym garnku rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę. Dodać paprykę i smażyć razem około 3-4 minut. W między czasie resztę warzyw umyć i osuszyć i zetrzeć wszystkie na tarce o dużych oczkach ( seler także). Dodać do garnka,wlać 1/2 szklanki wody i dusić do miękkości. Gdy 3/4 płynu odparuję dodać mąkę i dobrze wymieszać. Następnie dodać zmiksowane w blenderze pomidory oraz 1/2 szklanki wody. Doprawić do smaku,dodać cukier,dobrze wymieszać i całość zagotować. Włożyć klopsiki o podgrzać. Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Przełożyć na talerz,polać sosem i położyć klopsiki. Smacznego!