kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Gulasz drobiowy z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na gulasz z piersi kurczaka w sosie z pieczarkami. Z dużą ilością mięsa i pieczarek, smakuje rewelacyjnie. Polecam na obiad np. z ziemniakami, ryżem, makronem lub kaszą.

Gulasz drobiowy z pieczarkami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Gulasz drobiowy z pieczarkami

 

  • 50 dag piersi z kurczaka
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 40 dag pieczarek
  • 2 szklanki gorącej wody
  • 5 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka płaska soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 100 mililitra śmietanki 30%
  • 1/2 szklanki zimnej wody
  • 1 łyżka mąki

Sposób przygotowania:

Gulasz drobiowy z pieczarkami
Mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy w dużą kostkę i posypujemy przyprawami, mieszamy. Odstawiamy w chłodne miejsce. Cebulę i czosnek obieramy z łusek i kroimy w kostkę. Pieczarki obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny.
Na rozgrzanym oleju smażymy pokrojoną cebulę i czosnek oraz mięso przez kilka minut. Wlewamy gorącą wodę i gotujemy przez 15 minut, dokładamy pieczarki i gotujemy do momentu aż pieczarki będą miękkie.
W wodzie rozprowadzamy mąkę i wlewamy do gulaszu razem ze śmietanką, zagotowujemy.
Gulasz drobiowy z pieczarkami
Obrany czosnek i cebulę kroimy w kosteczkę.
Gulasz drobiowy z pieczarkami
Umyte i osuszone mięso kroimy w dużą kostkę.
Gulasz drobiowy z pieczarkami
Pokrojone mięso przekładamy do miski i posypujemy przyprawami.
Gulasz drobiowy z pieczarkami
Obrane ze skórki pieczarki kroimy na kawałki.
Gulasz drobiowy z pieczarkami
Pokrojone pieczarki dodajemy do gotującego się gulaszu.