kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1268]

Gulasz drobiowy z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na gulasz z piersi kurczaka w sosie z pieczarkami. Z dużą ilością mięsa i pieczarek, smakuje rewelacyjnie. Polecam.

Gulasz drobiowy z pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gulasz drobiowy z pieczarkami

 

  • 50 dag piersi z kurczaka
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 40 dag pieczarek
  • 3 szklanki wody
  • 5 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka płaska soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 100 mililitra śmietanki 30%
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżka mąki

Sposób przygotowania:

Gulasz drobiowy z pieczarkami
Mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy w dużą kostkę i oprószamy połową przypraw. Odstawiamy w chłodne miejsce. Cebulę i czosnek obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę. Pieczarki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny.

Na rozgrzanym oleju smażymy pokrojoną cebulę i czosnek oraz mięso przez kilka minut. Przekładamy do garnka z gotującą się wodą i na tym 

samym oleju przesmażamy pieczarki i dodajemy do gotującego się gulaszu. Gotujemy do miękkości mięsa. 

W wodzie rozprowadzamy mąkę i wlewamy do garnka, dodajemy resztę przypraw i wlewamy śmietankę, zagotowujemy.
Gulasz drobiowy z pieczarkami
Umyte i osuszone mięso kroimy w dużą kostkę.
Gulasz drobiowy z pieczarkami
Pokrojone mięso przekładamy do miski i posypujemy przyprawami.
Gulasz drobiowy z pieczarkami
Obrany czosnek i cebulę kroimy w kosteczkę.
Gulasz drobiowy z pieczarkami
Obrane ze skórki pieczarki kroimy w kostkę.