MysiaZuzia

MysiaZuzia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 218]

Tagliatelle z polędwicą a la Dijon

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Polędwiczka we wstążkach tagliatelle oblepionych cudownym winno-musztardowym sosem z odrobiną różowego pieprzu

Tagliatelle z polędwicą a la Dijon Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tagliatelle z polędwicą a la Dijon

 

  • kawałek polędwicy pieczonej w musztardowej marynacie
  • sos spod pieczenia
  • 1 średnia cebula
  • kieliszek białego wytrawnego wina
  • pieprz czerwony w ziarnach
  • makaron tagliatelle
  • łyżka masła
  • sól

Sposób przygotowania:

Tagliatelle z polędwicą a la Dijon
Będziemy potrzebowali kawałek polędwicy przygotowanej według tego przepisu: https://gotujmy.pl/poledwiczka-musztardowa-do-bagietki,przepisy,185099.html Możemy też zrobić szybką imitację biorąc kawałek polędwicy, opruszając go solą i pieprzem mieszając z sosem zrobioneym z odrobiny wina i musztardy i smażąc na patelni. Gotujemy makaron tagliatelle we wrzącej osolonej wodzie, aż będzie al dente. Naczynie z sosem spod pieczenia polędwiczki zalewamy kieliszkiem wina białego, żeby wchłonąć wszystkie smaki. Cebulkę obieramy z łupinek i kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i szklimy na niej cebulkę. Kiedy cebulka jest gotowa dolewamy wino z sosem spod polędwiczki i redukujemy. Następnie dodajemy kawałki polędwiczki. Chwilę trzymamy razem na ogniu po czym dodajemy ugotowany makaron tagliatelle. Wszystko mieszamy, przekładamy na półmiski i posypujemy lekko rozkruszonymi ziarnami różowego pieprzu.
Tagliatelle z polędwicą a la Dijon
Do naczynia po pieczeniu mięsa wlewamy kieliszek wina białego
Tagliatelle z polędwicą a la Dijon
Cebulkę kroimy w kostkę i szklimy na maśle
Tagliatelle z polędwicą a la Dijon
Do cebulki dolewamy sos z winem i redukujemy
Tagliatelle z polędwicą a la Dijon
Do cebulki dorzucamy pokrojoną w plastry polędwiczkę