Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Tagliatelle z sosem cebulowo-ziołowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Na patelnię z rozgrzanym masłem wrzucić piórka cebuli i posiekany czosnek, smażyć kilka minut, doprawić solą i pieprzem.

Tagliatelle z sosem cebulowo-ziołowym

Składniki:

Tagliatelle z sosem cebulowo-ziołowym

 

  • 5 dużych cebul
  • 5 łyżek masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki stołowe oliwy/oleju
  • sól
  • pieprz
  • 200ml bulionu
  • 500 g makaronu tagliatelle
  • 3 łyżki ziół (szczypiorek, kolendra/pietruszka – do wyboru)
  • 50g tartego sera

 

Sposób przygotowania:

Tagliatelle z sosem cebulowo-ziołowym
Na patelnię z rozgrzanym masłem wrzucić piórka cebuli i posiekany czosnek, smażyć kilka minut, doprawić solą i pieprzem. Dusimy kilkanaście minut, aby cebula była prawie rozpadająca się, dolewamy bulion. Gotujemy tyle, aby bulion odparował. Makaron gotujemy al dente w dużej ilości wrzącej, osolonej wody. Dodajemy makaron do sosu, posypujemy serem i ziołami, mieszamy.