Sathi

Sathi

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 59]

Tahinki czekoladowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Sezamie, sezamie otwórz się na słodkie rozkosze podniebienia! Czeka nas chrupiąco czekoladowa przekąska z posmakiem oraz zapachem sezamu.

Tahinki czekoladowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tahinki czekoladowe

 

 

  • na nadzienie:
  • 2 łyżki cukru-pudru
  • 3 kostki gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka masła tahini
  • 1 łyżka tłustego mleka

Sposób przygotowania:

Tahinki czekoladowe
Składniki na ciasto umieszczamy w misce i zagniatamy. Powstanie lekko wilgotna masa z której formułujemy kulkę, zawijamy w folię aluminiową i odstawiamy do lodówki na min. 1 godzinę. Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Po minięciu odpowiedniego czasu wyciągamy naszą masę i odwijamy ze sreberka. Odrywając z niej po kawałku spłaszczamy i wykrawamy (np. przy pomocy szklanki) okrągłe ciastka. Układamy je na papierze i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C., przez około 20-25 minut. Studzimy i robimy w międzyczasie nadzienie - podane na nie składniki roztapiamy i energicznie mieszamy ze sobą na średnim ogniu (mogą kilka razy "zabulgotać" w trakcie). Gdy masa będzie jednolita i odpowiednio gęsta, nie czekając aż ostygnie nakładamy ją łyżeczką na ciasteczko i z góry dociskamy drugim ciastkiem - i tak dalej. Smacznego!
Tahinki czekoladowe
Masę na ciastka trzeba wymieszać i ugnieść bardzo starannie.
Tahinki czekoladowe
Aby ciasteczka zyskały bardziej krągły kształt możemy pomóc sobie np. szklanką.
Tahinki czekoladowe
A podczas pieczenia w kuchni unoszą się przepyszne aromaty...
Tahinki czekoladowe
Czekoladę nakładamy na środek i nie na całość! Dociskając drugie ciastko masa i tak przesunie się w kierunku brzegów.