redakcja

redakcja

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 202]

Tajska zupa Tom Kha Kai

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Kluczem do autentycznej tajskiej zupy z kurczakiem Tom Kha Kai jest równowaga między smakami i aromatami.

Tajska zupa Tom Kha Kai

Składniki:

Tajska zupa Tom Kha Kai

 

  • udko z kurczaka - 1 szt
  • mleko kokosowe – 0,5 l
  • filet z kurczaka – 0,4 kg
  • strom mushroom (pochwiak wielkopochwowy)- 20 szt, można zastąpić pieczarkami - 4 szt.
  • trawa cytrynowa – 1 szt.
  • galangal - ¼ korzenia
  • liście limanowca - 3 szt
  • pasta tajska chilli słodka - 1 łyżka
  • kolendra świeża – 2 gałązki
  • cytryna – 0,5 szt (sok)
  • sos rybny – 4 łyżki

Sposób przygotowania:

Tajska zupa Tom Kha Kai
Zagotować 1,5 litra wody. Do wrzątku wrzucić udko z kurczaka i gotować ok. 20 min. Następnie udko wyjąć. Do gotującego się wywaru dodać posiekany cienko galangal, trawę cytrynową i całe liście limanowca. Następnie dodać tajską pastę chilli, mleko kokosowe, a po zagotowaniu sok z cytryny i sos rybny.  Do gotującej się zupy dodać kurczaka i grzyby - gotować przez ok. 5 minut, sprawdzić czy kurczak jest gotowy. Na koniec wrzucamy listki kolendry, które podniosą smak zupy.



Za przepis dziękujemy restauracji Papaya w Warszawie