anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Wołowina po tajsku z papryką i groszkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 19

Proste do zrobienia danie kuchni tajskiej. Dzięki przyprawom niezwykle aromatyczne i smaczne. Wołowina po tajsku tradycyjnie podawana jest z ryżem, ja podałam ze swojską niepaloną kaszą gryczaną.

Wołowina po tajsku z papryką i groszkiem

Składniki:

Wołowina po tajsku z papryką i groszkiem

 

  • rostbef – 1/2 kg
  • groszek mrożony – 200 g
  • czerwona papryka – 1 szt.
  • cebula – 1 szt.
  • czosnek – 4 ząbki
  • mleko kokosowe – 250 g
  • sok z limonki – 1 łyżka
  • czerwona pasta curry – 2 łyżki
  • starty świeży imbir – 1 łyżka
  • papryczka chili – 1 szt.
  • olej sezamowy – 2 łyżki
  • olej rzepakowy – 2 łyżki
  • sól – do smaku

Sposób przygotowania:

Wołowina po tajsku z papryką i groszkiem

ETAP 1:

Wołowina po tajsku z papryką i groszkiem
Mięso wołowe pokrojone na cienkie paski.

Rostbef opłukać, dokładnie osuszyć i pokroić na wąskie paski.

ETAP 2:

Wołowina po tajsku z papryką i groszkiem
Mięso obsmażyć na silnie rozgrzanej patelni.

Na patelni mocno rozgrzać łyżkę oleju sezamowego i łyżkę oleju rzepakowego. Partiami wkładać paski mięsa i obsmażać je ze wszystkich stron, obsmażone przełożyć na talerz.

ETAP 3:

Wołowina po tajsku z papryką i groszkiem
Opłukaną cebulę pokroić w cienkie piórka.

Na patelnię wlać pozostały olej, dodać pokrojoną w piórka cebulę i podsmażyć ją.

ETAP 4:

Wołowina po tajsku z papryką i groszkiem
Czosnek pokroić w bardzo cienkie plasterki.

Dodać czosnek pokrojony w cienkie plasterki i przez chwilę smażyć.

ETAP 5:

Wołowina po tajsku z papryką i groszkiem

Dodać pastę curry, starty na drobnych oczkach tarki świeży imbir i sól. Całość wymieszać i przez chwilę smażyć.

Włożyć wcześniej obsmażone mięso, wlać mleko kokosowe, pokrojoną na cienkie plasterki papryczkę chili i pod przykryciem gotować na małym ogniu.

Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w wąskie paski.

Do miękkiego mięsa dodać pokrojoną paprykę i mrożony zielony groszek. Całość dusić na wolnym ogniu jeszcze 5 minut. Potrawę doprawić do smaku sokiem z limonki i jeśli to konieczne solą.