Sposób przygotowania:
Wołowina po tajsku z papryką i groszkiemETAP 1:
Rostbef opłukać, dokładnie osuszyć i pokroić na wąskie paski.
ETAP 2:
Na patelni mocno rozgrzać łyżkę oleju sezamowego i łyżkę oleju rzepakowego. Partiami wkładać paski mięsa i obsmażać je ze wszystkich stron, obsmażone przełożyć na talerz.
ETAP 3:
Na patelnię wlać pozostały olej, dodać pokrojoną w piórka cebulę i podsmażyć ją.
ETAP 4:
Dodać czosnek pokrojony w cienkie plasterki i przez chwilę smażyć.
ETAP 5:
Dodać pastę curry, starty na drobnych oczkach tarki świeży imbir i sól. Całość wymieszać i przez chwilę smażyć.
Włożyć wcześniej obsmażone mięso, wlać mleko kokosowe, pokrojoną na cienkie plasterki papryczkę chili i pod przykryciem gotować na małym ogniu.
Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w wąskie paski.
Do miękkiego mięsa dodać pokrojoną paprykę i mrożony zielony groszek. Całość dusić na wolnym ogniu jeszcze 5 minut. Potrawę doprawić do smaku sokiem z limonki i jeśli to konieczne solą.