WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 732]

Talarki karbowane z ziemniaków

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Talarki karbowane z ziemniaków, to fajny dodatek do mięsa na obiad, lub samodzielna przekąska z ketchupem lub innym sosem.

Talarki karbowane z ziemniaków

Składniki:

Talarki karbowane z ziemniaków

 

Sposób przygotowania:

Talarki karbowane z ziemniaków

ETAP 1:

Ziemniaki obrać i umyć. Osuszyć i pokroić specjalnym nożem do frytek żeby wyszły wzory takie faliste, pokarbowane.

Talarki wrzucić do miski, polać olejem, posypać solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą, czosnkiem oraz roztartym majerankiem.

Wszystko dobrze wymieszać żeby wszystkie talarki dobrze oblepiły się przyprawami.

Blachę piekarnikową wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć na nią talarki. Rozłożyć je równomiernie.

Piec ok. 30-40 minut w temp. 180 stopni. Najlepiej sprawdzić widelcem czy już są miękki. Powinny się ładnie przyrumienić.

W trakcie pieczenia można je przemieszać, żeby upiekły się z obu stron.

Po upieczeniu można jeszcze posolić i podawać z ketchupem lub jako dodatek do mięsa.

Tagi:

ziemniaki