Książka Kucharska: Smaki Japonii

Tamagojaki-omlet japonski

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

prosty do zrobienia omlet

Tamagojaki-omlet japonski

Składniki:

Tamagojaki-omlet japonski

 

  • 6 jajek
  • 1/3 płaskiej łyżeczki daszi w proszku (można ominąć)
  • 1/2 łyżeczki soja sosu
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki mirin jedna do mikstury druga po usmażeniu
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Tamagojaki-omlet japonski
Bardzo ważne aby mieć dobrą patelnię,do której jedzenie nam nie przywiera. Mieszamy składniki,zostawiając mirin .Należy uważać mieszając aby nie zostały nam duże grudki białka.Ja rozbijam widelcem,podnasząc widelec do góry i rozrywając białko. Patelnię smarujemy papierem kuchennym zamoczonym w oleju,tak aby nie miec za dużo oleju . Nalewamy ciasto jak na cieniutki nalesnik.Powoli zawijamy w rulonik i ponownie nalewamy ciasto,dalej rolujemy az do zakonczenia .Na koniec polewamy jeszcze łyżeczką mirin.