kontakt1982

kontakt1982

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 262]

Tarta banofee

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Tarta banofee według przepisu Jamie'go Olvier'a

Tarta banofee Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tarta banofee

 

 

  • nadzienie:

 

  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 4 banany
  • 100 ml mleka
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 50 g gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

Tarta banofee
Zacznij od przygotowania ciasta.Składniki na ciasto zagnieć szybko,owiń folią spożywczą i schładzaj w lodówce 60 min.Po tym czasie rozwałkuj ciasto,wyłóż nim uprzednio przygotowaną foremkę do tarty,nakłuj widelcem i wstaw do nagrzanego do 170 stopni piekarnika.Piecz przez 30 minut. Teraz przygotuj nadzienie.Dwa banany zmiksuj z mlekiem.Cukier trzcinowy podgrzej na suchej patelni.Gdy zacznie się topić wlej banany z mlekiem.Zagotuj tą mieszaninę nie mieszając jej.Gotuj na małym ogniu do momentu gdy masa zgęstnieje (około 10 minut).Zdejmij masę z ognia i przelej ją na upieczony spód,pozostaw do wystygnięcia. Pokrój pozostałe dwa banany i ułóż na wystudzonej masie bananowej.Śmietankę ubij na sztywno z cukrem i kawą,wyłóż na wierzch tarty.Czekoladę rozpuść mikrofalówce,rozsmaruj na blaszce,wstaw do zamrażarki na kwadrans.Za pomocą ostrego noża zeskrob czekoladowe wióry i posyp nimi ciasto.Smacznego :)
Tarta banofee
Przygotuj kruche ciasto,schłódź,rozwałkuj i wylep nim foremkę do tarty
Tarta banofee
Gotowy,upieczony na złoty kolor blat przestudź
Tarta banofee
Przygotuj masę bananową,wyłóż ja na ciasto,kolejna warstwa to pokrojone na plasterki banany
Tarta banofee
Wierzch ciasta udekoruj ubita śmietaną i następnie wiórami czekoladowymi