steterycz

steterycz

Szef Kuchni
[Przepisów: 39]

Tarta cytrynowa z bezą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Orzeźwiająca cytrynowa tarta na kruchym spodzie ze słodką bezą. Idealna do herbaty. Smaczna i szybka w przygotowaniu.

Tarta cytrynowa z bezą

Składniki:

Tarta cytrynowa z bezą

Na ciasto

  • 175 g mąki
  • Szczypta soli
  • 115 g masła
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 żółtko rozmącone z 2 łyżkami zimnej wody

 

Na krem cytrynowy

  • Skórka otarta z 2 cytryn
  • 150 ml soku z cytryny
  • 100 g cukru pudru
  • 150 ml śmietanki kremówki
  • 3 jajka
  • 3 żółtka

 

Beza

  • 4 białka
  • 1 szklanka cukru pudru

 

Sposób przygotowania:

Tarta cytrynowa z bezą

Ciasto

Tarta cytrynowa z bezą
Ciasto wykładamy na formę i nakłuwamy widelcem

Mąkę prze siekać z masłem dodać sól, cukier i rozmącone żółtko z wodą. Wyrobić ciasto, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Rozwałkować i wyłożyć formę do tarty o średnicy ok. 25 cm. Nakłuć widelcem i piec w 180 stopniach przez 15-20 minut.

Krem cytrynowy

Tarta cytrynowa z bezą
Na ciasto wylewamy cytrynowy krem

Sok z cytryny i skórkę utrzeć z cukrem pudrem. Dodać śmietankę, ucierając dodawać po jednym jajku i żółtku. Masę (masa będzie bardzo rzadka, ale taka ma być) wylać na upieczony spód i piec przez 20 minut w 180 stopniach.

Beza

Tarta cytrynowa z bezą
Na krem cytrynowy wykładamy beze

Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier. Utrzeć. Bezę wyłożyć na upieczoną tarte i podpiec do zrumienienia się bezy 5-8 minut.