Sposób przygotowania:
Tarta cytrynowa z beząCiasto
Mąkę prze siekać z masłem dodać sól, cukier i rozmącone żółtko z wodą. Wyrobić ciasto, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Rozwałkować i wyłożyć formę do tarty o średnicy ok. 25 cm. Nakłuć widelcem i piec w 180 stopniach przez 15-20 minut.
Krem cytrynowy
Sok z cytryny i skórkę utrzeć z cukrem pudrem. Dodać śmietankę, ucierając dodawać po jednym jajku i żółtku. Masę (masa będzie bardzo rzadka, ale taka ma być) wylać na upieczony spód i piec przez 20 minut w 180 stopniach.
Beza
Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier. Utrzeć. Bezę wyłożyć na upieczoną tarte i podpiec do zrumienienia się bezy 5-8 minut.
Nina W.
steterycz