Sposób przygotowania:
Tarta cytrynowa z bezą
1. Ciasto: Wszystkie składniki dobrze wyrobić rękami do uzyskania jednolitego ciasta. Owinąć go w folię i schłodzić w lodówce około 30-60 minut. 2. Krem: Sok pomarańczowy i z cytryny zagotować z cukrem. Wodę wymieszać z jajkiem, żółtkami, mąką. Następnie wlać do gotujących się soków, gotować do zgęstnienia. Dodać masło i mieszać do jego rozpuszczenia. Pozostawić do ostygnięcia. 3. Schłodzone ciasto rozwałkować na kształt formy do tarty o średnicy 26cm. Umieścić je w wysmarowanej i posypanej bułką tartą formie, dobrze poprzyklejać. Ciasto przykryć papierem do pieczenia oraz obciążyć fasolą. Podpiec około 15 minut w 180st.C. Po tym czasie ściągnąć papier i fasolę. Piec jeszcze 10-15 minut. Wyjąć z piekarnika. Na gorący spód wylać masę cytrynową. 4. Beza: Białka dobrze ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Wsypać przesianą mąkę i delikatnie wmieszać do piany. Pianę wyłożyć na krem cytrynowy. Całość piec w 180st.C około 15-20 minut. Wyjąć i ostudzić. Smacznego!