akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Tarta cytrynowa z bezą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Zdecydowanie tarta dla wielbicieli kwaskowatych smaków. Słodka beza idealnie komponuję się z kremem cytrynowym. Bardzo smaczna i prosta do zrobienia. Serdecznie polecam!

Tarta cytrynowa z bezą Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tarta cytrynowa z bezą

 

  • Ciasto:
  • 1 szkl. mąki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 125 g. masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 duże jajko

 

 

  • Beza:
  • 4 białka w temperaturze pokojowej
  • 2 łyżeczki mąki pszennej
  • 200 g. cukru

Sposób przygotowania:

Tarta cytrynowa z bezą
1. Ciasto: Wszystkie składniki dobrze wyrobić rękami do uzyskania jednolitego ciasta. Owinąć go w folię i schłodzić w lodówce około 30-60 minut. 2. Krem: Sok pomarańczowy i z cytryny zagotować z cukrem. Wodę wymieszać z jajkiem, żółtkami, mąką. Następnie wlać do gotujących się soków, gotować do zgęstnienia. Dodać masło i mieszać do jego rozpuszczenia. Pozostawić do ostygnięcia. 3. Schłodzone ciasto rozwałkować na kształt formy do tarty o średnicy 26cm. Umieścić je w wysmarowanej i posypanej bułką tartą formie, dobrze poprzyklejać. Ciasto przykryć papierem do pieczenia oraz obciążyć fasolą. Podpiec około 15 minut w 180st.C. Po tym czasie ściągnąć papier i fasolę. Piec jeszcze 10-15 minut. Wyjąć z piekarnika. Na gorący spód wylać masę cytrynową. 4. Beza: Białka dobrze ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Wsypać przesianą mąkę i delikatnie wmieszać do piany. Pianę wyłożyć na krem cytrynowy. Całość piec w 180st.C około 15-20 minut. Wyjąć i ostudzić. Smacznego!
Tarta cytrynowa z bezą
Upieczona i ostudzona tarta cytrynowa z bezą.