Sposób przygotowania:
Tarta cytrynowa
Białka oddzielamy od żółtek. Do miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli, 125 g masła, 3 łyżki cukru pudru, dodajemy 2 żółtka i z tych składników wyrabiamy ciasto. Wstawiamy na 30 minut do lodówki, a następone po rozwałkowaniu przenosimy do formy do formy do pieczenia tarty. Starannie wykładamy ciasto w formie. Nakłuwamy widelcem, żeby nam brzydko nie uroslo i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok
15 minut aż ciasto się zarumieni.
Z dokładnie umytych cytryn ścieramy skórkę. Do miski
wlewamy sok z cytryn (zostawiając łyżkę soku na później), cukier, pozostałe żołtka i 25g stopionego, ostudzonego masła. Miksujemy na gładką masę i dodajemy cytrynową skórkę i drobno pokruszone biszkopty. Wszytsko mieszamy łyżką i wykładamy
na upieczonym spodzie. Ponownie wstawiamy do nagrzanego piekranika, tym razem na ok 10 minut.
W tym
czasie szybko robimy bezę. Z białek, ze szczyptą soli i łyżką soku cytrynowego ubijamy sztywną pianę dosypując stopniowo , mąkę
ziemniaczaną zmieszaną z cukrem pudrem. Ubitą pianę wykładamy na
zapieczonej masie cytrynowej. Całość pieczemy jeszcze ok 15 minut aż
wierzch pięknie się zarumieni.
15 minut aż ciasto się zarumieni.
Z dokładnie umytych cytryn ścieramy skórkę. Do miski
wlewamy sok z cytryn (zostawiając łyżkę soku na później), cukier, pozostałe żołtka i 25g stopionego, ostudzonego masła. Miksujemy na gładką masę i dodajemy cytrynową skórkę i drobno pokruszone biszkopty. Wszytsko mieszamy łyżką i wykładamy
na upieczonym spodzie. Ponownie wstawiamy do nagrzanego piekranika, tym razem na ok 10 minut.
W tym
czasie szybko robimy bezę. Z białek, ze szczyptą soli i łyżką soku cytrynowego ubijamy sztywną pianę dosypując stopniowo , mąkę
ziemniaczaną zmieszaną z cukrem pudrem. Ubitą pianę wykładamy na
zapieczonej masie cytrynowej. Całość pieczemy jeszcze ok 15 minut aż
wierzch pięknie się zarumieni.
eluchap