lola11992

lola11992

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 622]

Tarta czekoladowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Dobra tarta czekoladowa na deser...

Tarta czekoladowa

Składniki:

Tarta czekoladowa

 

 

Sposób przygotowania:

Tarta czekoladowa
Masło rozdrobnić za pomocą noża. Do rozdrobnionego masła dodać mąkę pszenną, 3 łyżki cukru pudru, kakao całość dobrze wymieszać. Do wymieszanych składników dodać również jedno żółtko i dokładnie ugnieść ciasto. Ugniecione ciasto owinąć folią i dać do lodówki na około 45 minut. W następnej kolejność ciasto wyjąć z lodówki i dobrze rozwałkować. Przygotowana blachę wysmarować margaryną i obłożyć dno i boki rozwałkowanym ciastem. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 15 - 20 minut. Ciasto dać do wystygnięcia.
Mleko podgrzać na małym ogniu, a następnie dodać do niego śmietanę. Czekoladę pokruszyć na mniejsze części i dodać do mleka ze śmietaną. Podgrzewać do czasu rozpuszczenia się czekolady. Jajka ubić z 3 łyżkami cukru pudru i i wymieszać z gotową polewą czekoladową. Wszystko razem dobrze mieszać na małym ogniu, aż masa stanie sie jednolita. Na ciasto wlać gotową masę. Całość piec jeszcze przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 150 stopni. Upieczoną tartę ostudzić i przyozdobić bitą śmietaną.