Sposób przygotowania:
Tarta czekoladowa
Z mąki orkiszowej, masła, żółtka, cukru i proszku do pieczenia zagniatamy ciasto kruche i wylepiamy nim foremkę. Wstawiamy do lodówki na 30 minut. Następnie nakłuwamy widelcem spód ciasta, przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy kaszę (jako obciążenie). Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni. Najpierw przez 15 minut z obciążeniem a następnie przez kolejne 15 minut bez obciążenia. Upieczone ciasto studzimy.
Żelatynę rozpuszczamy w mleku i odstawiamy do przestygnięcia. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy. Śmietankę ubijamy na sztywno mikserem, następnie dodajemy po łyżce rozpuszczonej czekolady i mieszamy delikatnie łyżką. Na koniec dodajemy żelatynę i mieszamy do połączenia. Wylewamy masę śmietanową ma kruchy spód ciasta i wstawiamy do lodówki (najlepiej na całą noc).
Przed podaniem dekorujemy bezami i owocami.
Żelatynę rozpuszczamy w mleku i odstawiamy do przestygnięcia. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy. Śmietankę ubijamy na sztywno mikserem, następnie dodajemy po łyżce rozpuszczonej czekolady i mieszamy delikatnie łyżką. Na koniec dodajemy żelatynę i mieszamy do połączenia. Wylewamy masę śmietanową ma kruchy spód ciasta i wstawiamy do lodówki (najlepiej na całą noc).
Przed podaniem dekorujemy bezami i owocami.