slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Tarta czekoladowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na pyszną tartę czekoladową. Połączenie kruchego ciasta z czekoladowo-śmietanowym kremem wyśmienicie smakuje. Jest to bardzo elegancki deser, który idealnie smakuje z filiżanką kawy. Polecam.

Tarta czekoladowa Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tarta czekoladowa

 

  • ciasto: 3/4 szkl mąki orkiszowej tortowej
  • 50 g masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • krem: 90 g mlecznej czekolady
  • 1 szkl śmietanki 30%
  • 50 ml gorącego mleka
  • 1 łyżka żelatyny
  • bezy, owoce do dekoracji
  • oraz forma do tarty o średnicy 18 cm

Sposób przygotowania:

Tarta czekoladowa
Z mąki orkiszowej, masła, żółtka, cukru i proszku do pieczenia zagniatamy ciasto kruche i wylepiamy nim foremkę. Wstawiamy do lodówki na 30 minut. Następnie nakłuwamy widelcem spód ciasta, przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy kaszę (jako obciążenie). Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni. Najpierw przez 15 minut z obciążeniem a następnie przez kolejne 15 minut bez obciążenia. Upieczone ciasto studzimy.

Żelatynę rozpuszczamy w mleku i odstawiamy do przestygnięcia. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy. Śmietankę ubijamy na sztywno mikserem, następnie dodajemy po łyżce rozpuszczonej czekolady i mieszamy delikatnie łyżką. Na koniec dodajemy żelatynę i mieszamy do połączenia. Wylewamy masę śmietanową ma kruchy spód ciasta i wstawiamy do lodówki (najlepiej na całą noc).

Przed podaniem dekorujemy bezami i owocami.
Tarta czekoladowa
Tarta czekoladowa po pokrojeniu tak wygląda