Gosia85

Gosia85

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 88]

Tarta czekoladowo-kajmakowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Jeśli ktoś lubi połączenie czekolady, masy kajmakowej i bitej śmietany to ciasto jest dla niego... przepyszne :)

Tarta czekoladowo-kajmakowa Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Tarta czekoladowo-kajmakowa

 

  • Składniki na spód
  • 1 opakowanie herbatników Digestive (225 g)
  • 70 g masła, roztopionego
  • 1 tabliczka ciemnej czekolady (100 g), rozpuszczonej

 

  • Składniki na masę kajmakową z czekoladą
  • 1 tabliczka ciemnej czekolady
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
  • 1 puszka masy krówkowej
  • garść orzechów włoskich

 

Sposób przygotowania:

Tarta czekoladowo-kajmakowa
PRZYGOTOWANIE SPODU: Ciastka pokruszyć za pomocą blendera i wymieszać z rozpuszczonym masłem następnie wcisnąć w spód i boki tortownicy ( 20-23 cm średnicy). Wstawić do lodówki.



PRZYGOTOWANIE MASY CZEKOLADOWO-KAJMAKOWEJ:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej następnie wymieszać z masą krówkową. Wyłożyć na spód z ciastek i wyrównać. Na to wysypać garść posiekanych orzechów włoskich. Całość wstawić do lodówki na godzinę.



PRZYGOTOWANIE BITEJ ŚMIETANY Z BANANAMI:
Kremówkę umieścić w wysokim naczyniu i ubić za pomocą miksera na sztywno. Banany pokroić na plasterki i wymieszać z sokiem z cytryny. Następnie połowę bananów przełożyć do ubitej kremówki i wymieszać. Na gotową masę czekoladowo-kajmakową wyłożyć bitą śmietanę z bananami. Całość udekorować pozostałymi plasterkami banana oraz kakao przesianym przez sito.



Tartę należy przechowywać w lodówce.



Przepis pochodzi z bloga Kwestia Smaku.
Tarta czekoladowo-kajmakowa
Tortownica z wciśniętą masą ciasteczkową
Tarta czekoladowo-kajmakowa
Gotowy spód z ciastek oraz masa czekoladowo-kajmakowa - umieszczamy w lodówce na 1 godzinę
Tarta czekoladowo-kajmakowa
Ubita kremówka z banami wymieszanymi z sokiem z cytryny