Sposób przygotowania:
Tarta czekoladowo-kajmakowa
PRZYGOTOWANIE SPODU: Ciastka pokruszyć za pomocą blendera i wymieszać z rozpuszczonym masłem następnie wcisnąć w spód i boki tortownicy ( 20-23 cm średnicy). Wstawić do lodówki.
PRZYGOTOWANIE MASY CZEKOLADOWO-KAJMAKOWEJ: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej następnie wymieszać z masą krówkową. Wyłożyć na spód z ciastek i wyrównać. Na to wysypać garść posiekanych orzechów włoskich. Całość wstawić do lodówki na godzinę.
PRZYGOTOWANIE BITEJ ŚMIETANY Z BANANAMI: Kremówkę umieścić w wysokim naczyniu i ubić za pomocą miksera na sztywno. Banany pokroić na plasterki i wymieszać z sokiem z cytryny. Następnie połowę bananów przełożyć do ubitej kremówki i wymieszać. Na gotową masę czekoladowo-kajmakową wyłożyć bitą śmietanę z bananami. Całość udekorować pozostałymi plasterkami banana oraz kakao przesianym przez sito.
Tartę należy przechowywać w lodówce.
Przepis pochodzi z bloga Kwestia Smaku.
PRZYGOTOWANIE MASY CZEKOLADOWO-KAJMAKOWEJ: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej następnie wymieszać z masą krówkową. Wyłożyć na spód z ciastek i wyrównać. Na to wysypać garść posiekanych orzechów włoskich. Całość wstawić do lodówki na godzinę.
PRZYGOTOWANIE BITEJ ŚMIETANY Z BANANAMI: Kremówkę umieścić w wysokim naczyniu i ubić za pomocą miksera na sztywno. Banany pokroić na plasterki i wymieszać z sokiem z cytryny. Następnie połowę bananów przełożyć do ubitej kremówki i wymieszać. Na gotową masę czekoladowo-kajmakową wyłożyć bitą śmietanę z bananami. Całość udekorować pozostałymi plasterkami banana oraz kakao przesianym przez sito.
Tartę należy przechowywać w lodówce.
Przepis pochodzi z bloga Kwestia Smaku.
marietta