czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Tarta śmietanowo-bananowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Tarta naprawdę smaczna, przesiąknięta bananowym smakiem oraz pysznym, ciągnącym się karmelem...

Tarta śmietanowo-bananowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tarta śmietanowo-bananowa

 

  • Ciasto:
  • 125g masła lub margaryny,
  • 25 dag mąki pszennej,
  • 5 dag cukru brązowego,
  • łyżka wody,
  • 4 krople olejku waniliowego.

 

  • Wierzch:
  • 1/2l śmietanki 30%,
  • 12 dag brązowego cukru,
  • 4 duże banany,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • cukier waniliowy.

Sposób przygotowania:

Tarta śmietanowo-bananowa
1. Ciasto: Mąkę przesiać, dodać cukier, wodę i olejek waniliowy oraz posiekaną margarynę. Zagnieść ciasto, owinąć w folię aluminiową i schładzać pół godz. Następnie ciastem wylepić dno i boki formy na tartę o śr. 25 cm. Schłodzić 15 min. Nakłuć widelcem i piec 20 min w temp. 160st, ostudzić. 2. Wierzch: Banany obrać ze skórki, przekroić wzdłuż, maczać w świeżo wyciśniętym soku z cytryny. Ułożyć na spodzie tarty jeden obok drugiego. Cukier podgrzewać, aż się skarmelizuje (ok.7min), często mieszając! Dolać 250ml śmietanki i gotować ok. 20 min, stale mieszając. Odstawić na 15 min. Ciepłym karmelem polać banany. Schłodzić w lodówce. Ubić pozostałą kremówkę, pod koniec ubijania dodając cukier waniliowy. Udekorować wierzch tarty. Przechowywać w lodówce. Można ozdobić czekoladowymi dekoracjami i miętą.
Tarta śmietanowo-bananowa
CIastem wylepic formę na tartę, ponakluwać
Tarta śmietanowo-bananowa
Cukier skrystalizować, dolać śmietankę .
Tarta śmietanowo-bananowa
Mieszając gotowac ok. 20 minut, przestudzić
Tarta śmietanowo-bananowa
Jeszcze cieply karmel wylać na banany .

Tagi:

ciasto tarta