Sposób przygotowania:
Tarta śmietanowo-bananowa
1. Ciasto: Mąkę przesiać, dodać cukier, wodę i olejek waniliowy oraz posiekaną margarynę. Zagnieść ciasto, owinąć w folię aluminiową i schładzać pół godz. Następnie ciastem wylepić dno i boki formy na tartę o śr. 25 cm. Schłodzić 15 min. Nakłuć widelcem i piec 20 min w temp. 160st, ostudzić. 2. Wierzch: Banany obrać ze skórki, przekroić wzdłuż, maczać w świeżo wyciśniętym soku z cytryny. Ułożyć na spodzie tarty jeden obok drugiego. Cukier podgrzewać, aż się skarmelizuje (ok.7min), często mieszając! Dolać 250ml śmietanki i gotować ok. 20 min, stale mieszając. Odstawić na 15 min. Ciepłym karmelem polać banany. Schłodzić w lodówce. Ubić pozostałą kremówkę, pod koniec ubijania dodając cukier waniliowy. Udekorować wierzch tarty. Przechowywać w lodówce. Można ozdobić czekoladowymi dekoracjami i miętą.