Sposób przygotowania:
Tarta serowa z figami
Mąkę i sól wymieszać oraz posiekać z masłem na drobno. Dodać orzechy i wymieszać. Do tak przygotowanej mieszanki dodajemy wodę i szybko zagniatamy ciasto. Ciasto zawijamy w folię i chowamy na ok. 30 min w lodówce. W tym czasie gdy ciasto się chłodzi przygotowujemy masę. Do wysokiego naczynia (np. miski) wkładamy serek i miksujemy na średnich obrotach dodając po kolei, cukier, cukier wanilinowy. Po całkowitym połączeniu masy dodajemy po jednym jajku i miksujemy na puszysta i gładką masę. Na samym końcu dodajemy mleczko skondensowane i ubijamy jeszcze chwilkę. Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy i wypełniamy nim formę na tartę. Tak przygotowane ciasto nakłuwamy widelcem i podpiekamy na złoty kolor (ok. 15 min w temperaturze 180 C. Na podpieczony spód wylewamy masę serową i wykładamy przekrojone figi środkiem do góry. Pieczemy 30 min w tej samej temperaturze Podawać lekko przestudzone. Smacznego :).
![Tarta serowa z figami Tarta serowa z figami](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/tarta-serowa-z-figami-148141.jpg)
![Tarta serowa z figami Tarta serowa z figami](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/tarta-serowa-z-figami-148142.jpg)
![Tarta serowa z figami Tarta serowa z figami](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/tarta-serowa-z-figami-148143.jpg)
![Tarta serowa z figami Tarta serowa z figami](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/tarta-serowa-z-figami-148144.jpg)