Sposób przygotowania:
Prosta tarta z mascarpone i owocami
Spód: Herbatniki pokruszyć ( w blenderze lub ręcznie jak kto woli- ja zrobiłam to ręcznie). Dodać cynamon oraz ekstrakt waniliowy. Wymieszać. Masło rozpuścić , lekko ostudzić i przelać do ciastek. Dobrze wymieszać. Przygotowana masą wylepić dno i boki formy do tarty ( wcześniej delikatnie wysmarować ją masłem). Odłożyć do lodówki na godzinę. Masa: Jajka umyć i sparzyć. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Cały czas ucierając dodać powoli serek, skórkę z cytryny oraz wódkę i wymieszać. W drugiej misce ubić na sztywno białka i delikatnie połączyć je z masą serową. Przełożyć masę na spód z herbatników, wyrównać i odłożyć na około 4-5 godzin do lodówki. Przybranie: Po wskazanym czasie ułożyć owoce według własnej inwencji twórczej. Odstawić do lodówki na jeszcze godzinę. Smacznego!
Tatiana1982
monikaT83