Sposób przygotowania:
Tarta z ciasta fillo
Wyjmij ciasto filo z lodówki. Nagrzej piekarnik na 180 st. C Na patelni podsmaż na niewielkiej ilości oliwy (lub oleju z pomidorów) czosnek pokrojony w plasterki, następnie dodaj umyty szpinak (same liście, bez ogonków) - podsmażaj ok. 3 min. Jeżeli dodajesz cukinię - również podsmaż ją na patelni ok. 4 min. Pomidory pokrój na mniejsze kawałki, podobnie szynkę. Oliwki pokrój w plasterki. Wymieszaj wszystkie składniki (oprócz jajek). Po przestygnięciu farszu dodaj jajka, wymieszaj. Tortownicę o średnicy 24cm lub nieco większej, posmaruj niewielką ilością oleju z pomidorów. Ułóż pierwszy płat ciasta, delikatnie dociskając go do ścianek i dna tortownicy. Następnie układaj następne płaty, smarując za każdym razem olejem z pomidorów - najlepiej przy pomocy silikonowego pędzelka. Pozostaw 2-3 płaty na wierzch. Na ciasto wyłóż farsz. Przykryj farsz wystającymi rożkami ciasta, następnie na wierzchu udrapuj pozostałe 2-3 płaty. Muśnij wierzch olejem z pomidorów. Piecz ok. 30 min. w rozgrzanym do 180 st C piekarniku.