Sposób przygotowania:
Tarta gruszkowa w sosie śmietanowym z migdałamiCiasto kruche
Wszystkie składniki szybko zagnieść do uzyskania jednolitego ciasta. Rozwałkować je na placek o grubości około 3-4 mm (polecam robić to pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia, dzięki czemu ciasto nie będzie się kleiło). Nawinąć na wałek i przenieść do formy na tartę o średnicy 28 cm wysmarowanej wcześniej masłem i obsypanej bułką tartą. Ciasto dobrze wykleić w dno i boki formy, a widelcem zrobić kilka nakłuć. Tak przygotowane ciasto piec w 200 st.C przez 10-15 minut do zarumienienia (polecam piec z obciążeniem: na ciasto ułożyć papier do pieczenia i wysypać specjalne kuleczki ceramiczne. Jeśli ich nie posiadamy można je zastąpić, np. fasolą. Dzięki obciążeniu ciasto się nie "wybrzuszy" za bardzo.) Po tym czasie wyjąć z piekarnika i pozostawić do przestygnięcia.
Sos śmietankowy
Żółtka zmiksować z pozostałymi składnikami.
Pieczenie
Gruszki obrać, pokroić w plasterki, a następnie poukładać na przestudzonym spodzie tarty. Zalać je sosem śmietankowym i obficie posypać płatkami migdałowymi. Piec jeszcze przez około 10-15 minut w 200 st.C do zezłocenia. Upieczoną tartę wyjąć i pozostawić do wystudzenia. Smacznego! (inspiracja/ źródło: MniamMniam)