Sposób przygotowania:
Tarta gruszkowa na czekoladowej kaszy mannie
Piekarnik nastawić na 180 stopni C.Przygotować formę do tarty. Dokładnie ją natłuścić masłem i wyłożyć ciasto. Ważne by ciasto dobrze docisnąć do brzegów, w razie potrzeby odciąć nadmiar z krawędzi formy i ponakłuwać widelcem spód.W rondelku z grubym dnem zagotować mleko z kakaem, cukrem, masłem i syropem daktylowym. Przy użyciu trzepaczki dokładnie rozmieszać, tak by nie było grudek. Następnie nieprzestając mieszać dodawać kaszę mannę i gotować do zgęstnienia. Zajmie to kilka minut. Tak przygotowaną masę lekko przestudzić.Gruszki obrać i pokroić w plasterki. Na spód wyłożyć mannę,wygładzić i poukładać na niej plastry gruszek. Wstawić do piekarnika i piec w 180 stopniach C przez ok 10 minut. Następnie zmniejszyć temp. do 150 stopni i dopiec jeszcze 15 minut. Podawać po wystudzeniu.
marietta